Kom uit je stoelzit!

Een paardrijdende collega vroeg me vorige week hoe ze van haar stoelzit af kan komen. Veel ruiters zitten in stoelzit, dus leek me een prima onderwerp voor een artikel! Op de foto’s zie je Renée en Miss.

Als je onderbenen verder naar voren liggen dan je bovenlichaam dan zit je in stoelzit. Je bovenbenen wijzen meer naar voren dan naar beneden. Je zit niet meer in de ideale schouder-heup-hiel lijn. In deze positie kan je de bewegingen van je paard niet goed volgen. Vooral in draf kom je achter de beweging aan, waarbij je de balans van je paard verstoord. Op de foto zie je Renée in stoelzit. De rode lijn volgt de positie van haar bovenbeen ten opzichte van haar bovenlichaam. Deze hoek is vrij scherp. De groene lijn is de schouder-heup-hiel lijn, die recht naar beneden zou moeten lopen. Haar blokken zijn niet goed gestapeld.

Renée in stoelzit

Renée in stoelzit

Oefenen op een stoel

Ga eens op een stoel zitten met je voeten plat op de grond en probeer op te staan zonder je voeten te verplaatsen. Dit lukt je alleen door heel erg voorover te gaan hangen en je met behulp van de leuningen van je stoel op te drukken. Ga nog eens zitten en zet je voeten onder je billen. Nu kan zonder veel moeite opstaan. In het zadel werkt dit op hetzelfde manier. Lichtrijden in stoelzit lukt alleen als je voorover gaat zitten. Beginners zie je aan de teugels hangen om hun balans te bewaren. Zou je hen vragen om de teugels los te laten – wat wel zo prettig is voor het paard – dan komen ze niet meer uit het zadel.

Klemmen en strekken

Klem je met je bovenbenen, bijvoorbeeld omdat je in galop of bij het doorzitten je balans probeert te bewaren, dan trek je je bovenbenen omhoog en naar voren, waardoor je in stoelzit komt te zitten. Adem laag vanuit je buik en ontspan je benen en buikspieren. Strek je bovenbenen door je knieën naar beneden te duwen. Je onderbenen schuiven hierdoor automatisch mee naar achteren. Als je je hakken uitdrukt duw je je onderbenen naar voren en kan je lichaam in de stoelzit komen. Ook als je te ver achterover hangt met je bovenlichaam of met een bolle rug zit ga je makkelijk in stoelzit. Zorg dat je rechtop blijft zitten, bovenop je zitbeenknobbels. Bouw je blokken!

Je heup is een komgewricht. Je bovenbeen kan daarom alle kanten op bewegen. Om je benen in de juiste positie te leggen haal je je voeten uit de beugels. Strek je benen een voor een zo ver mogelijk naar achter. Schuif ze nu langs het zadel weer wat naar voren en doe je voeten weer in de beugels. Trek hierbij je benen zo min mogelijk op.

Renée legt haar benen zo ver mogelijk naar achter

Renée legt haar benen zo ver mogelijk naar achter

In haar nieuwe positie zie je dat Renée haar benen anders heeft liggen. De hoek tussen haar bovenlichaam en haar benen is groter (de rode lijn) en de groene lijn van de schouder-heup-hiel lijn is vrijwel recht!

In haar nieuwe positite zit Renée veel beter. Vergelijk deze foto eens met de eerste. Wat valt je op?

In haar nieuwe positite zit Renée veel beter. Vergelijk deze foto eens met de eerste. Wat valt je op?

Trek je benen eens zo hoog mogelijk op en blijf even zitten. Je komt zo goed op je zitbeenknobbels te zitten. Daarna laat je ze langzaam zakken en zoek je je beugels weer op. Je bekken heeft nu de juiste positie en als het goed is kan je de hoek tussen je bovenlichaam en je benen makkelijker vergroten. Karin en Svás doen het voor.

Karin trekt haar knieën op om haar zitbeenknobbels te voelen

Karin trekt haar knieën op om haar zitbeenknobbels te voelen

Zadel

Het type zadel dat je gebruikt kan ervoor zorgen dat je makkelijker in stoelzit gaat zitten. Bij boomloze zadels is het bijvoorbeeld erg moeilijk om je benen in de ideale positie te houden. Renée rijdt met een veelzijdigheidszadel, waardoor haar bovenbenen wat meer naar voren liggen. In een dressuurzadel zou het voor Renée makkelijker zijn om haar benen op die ideale lijn te krijgen. Het kan ook zijn dat de beugelophanging van je zadel te ver naar voren zit of je zadel achterover kantelt. Laat je instructeur en/of zadelpasser hier eens naar kijken om te beoordelen of daar een deel van het probleem ligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.