Waarom osteopathie?

Toen ik Jonas in 2006 kocht was hij bijna tien jaar manegepaard geweest. Hij had last van zijn rug en ik ging op zoek naar iemand die hem daar vanaf kon helpen. Osteopathie voor paarden was toen net in opkomst. Iemand die naar zijn hele lichaam keek en niet alleen naar zijn rug leek me wel een goed uitgangspunt. Hij heeft in het eerste jaar vier behandelingen gehad en het deed hem zichtbaar goed. De verplichte week rustig aan doen na de behandeling was altijd wel echt nodig en hij voelde tijdens het eerste korte ritje meestal wat wiebelig.

In het najaar van 2013 ging op zoek naar een therapie die naar het lichaam als geheel kijkt, niet alleen naar het geblesseerde deel. Immers, als je ergens pijn hebt dan ga je je lichaam op een andere manier gebruiken om die pijn te compenseren. Daardoor krijg je, vaak onopgemerkt, ook andere klachten. Ik had al een behandeling met een osteopaat voor mijn merrie afgesproken en dacht: ‘waarom ga ik zelf niet naar een osteopaat?!’ Ik ben gaan zoeken op internet en er bleek er eentje in mijn eigen dorp te zitten. Een afspraak was snel gemaakt.

Rustig aan

Bij het eerste consult wordt er vooral gekeken waar de problemen zitten en worden een paar plekken behandeld. Na een behandeling blijft je lichaam soms nog dagen reageren. Ik ben vaak moe, kan me minder goed concentreren, heb soms wat spierpijn, maar voel me aan de andere kant ook beter. Bewegen gaat namelijk makkelijker. Meer als vanzelf. Het is niet makkelijk uit te leggen. Ik snap nu in ieder geval heel goed waarom de paarden altijd een aantal dagen rust moeten na een behandeling. Zelf doe ik het de dag van de behandeling ook rustig aan. Een stuk wandelen is heel prettig. Paardrijden doe ik de eerste dagen niet. Vooral als ook mijn nek is gedaan ben ik zeker een dag soms wat draaierig. Rijden is dan niet fijn. Soms krijg je nog wat oefeningen mee die je thuis moet doen.

Na de behandeling

Na mijn eerste behandeling voelde ik al meteen verschil. Ik had altijd heel erg veel spanning in mijn rechterbeen tijdens het rijden. Ik dacht altijd dat ik links te slap was, maar ik bleek rechts te gespannen. Na de eerste behandeling was dat al veel minder en na de tweede helemaal over. Ik kan weer symmetrisch beenhulpen geven en duw mijn paard niet steeds naar links. Door het wegnemen van die spanning zit ik veel makkelijker in het zadel en kan ik eventuele schijnbewegingen van mijn merrie veel beter uitzitten. Wát een verschil!

Niet (echt) pijnlijk

Een behandeling duurt drie kwartier en doet over het algemeen geen pijn. Je kan het een beetje vergelijken met een stevige massage: als de masseur een knoop in je spier te pakken heeft moet je even op je tanden bijten, maar het resultaat is dat korte oncomfortabele gevoel zeker waard! Zo heeft de osteopaat bij mijn vierde behandeling een spiertje in de knieholte van mijn (slechte) rechterbeen losgemaakt. Dat was écht niet prettig, ik heb de behandeltafel bijna doormidden geknepen, maar sindsdien heb ik nauwelijks nog kniepijn gehad!

Vergoeding zorgverzekering

Net zoals dat ik de paarden jaarlijks laat enten en controleren door de tandarts komt ook de osteopaat jaarlijks voor een controle, of eerder als ik tegen problemen aanloop. Hoeveel behandelingen ik zelf nodig heb hebben we niet besproken. Ik heb er nu vijf gehad, allemaal met drie of vier weken ertussen. Ik denk dat ik nog wel een tijdje bezig ben. Osteopathie valt onder alternatieve therapie bij je zorgverzekeraar en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Wil je meer weten over osteopathie, ga dan naar de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie. Informatie over osteopathie bij paarden kan je vinden op de site van ICREO.

Deel jouw ervaringen

Heb je ook goede ervaringen met een bepaalde therapie, of juist slechte? Laat vooral een reactie achter!

Follow my blog with Bloglovin

2 thoughts on “Waarom osteopathie?

  1. Pris

    Ik heb net een aanvullende verzekering afgesloten zodat ik dit jaar in ieder geval twee behandelingen bij de osteopaat vergoed krijg. Dat verlaagd de drempel wel een beetje. Ik ben erg benieuwd of het mij net zo goed bevalt als jou!

    Reply
  2. Pauline

    Even een tip vwb die aanvullende verzekering bij de zorgverzekeraar: vraag bij je verzekeraar van tevoren even na bij welke beroepsvereniging(en) je osteopaat aangesloten moet zijn. Verzekeraars hebben daar vaak polisvoorwaarden voor. Vaak is er ook maar 1 potje voor alternatieve therapieën, dus als je bij voorbeeld ook naar een acupuncturist of homeopaat gaat moet je daar rekening mee houden. En soms vergoeden ze maar een maximaal bedrag per behandeling. Altijd handig om even rekening mee te houden 😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.