Ik was al een tijd op zoek naar iemand die fysiotherapeut (of iets vergelijkbaars) is en ook paardrijles geeft. Hier in het Noorden heb ik die nog niet gevonden. Toevallig kwam ik op bokt in contact met Lonnie Bruil van Equilibritas. Zij is cesartherapeute en instructeur. Precies de combinatie die ik zocht! Maar Lonnie woont in de Achterhoek, zo’n twee uur rijden bij mij vandaan. Dat is wat te ver om regelmatig een uurtje les te boeken. Gelukkig geeft Lonnie ook workshops en had ik al snel drie stalgenoten gevonden die graag wilden aansluiten. Zaterdag 15 februari kwam Lonnie naar Groningen.
De workshop begon bij mij thuis met theorie, grondoefeningen en een lichaamsbeoordeling. Omdat we allemaal vanwege lichamelijke klachten bij cesartherapeuten, osteopaten en fysiotherapeuten lopen, weten we alle vier al het een en ander over anatomie. Lonnie had haar theorie daar op aangepast en ging vrij snel door de stof heen. Voor de lichamelijke beoordeling moesten we uit de kleren. Alleen ons ondergoed mochten we aanhouden. Dat vind ik bij een fysiotherapeut niet zo’n probleem – die ziet elk (half) uur een ander bijna naakt lijf – maar met een aantal meiden erbij die ik niet zo goed ken (en die een boel minder vetjes hebben dan ik) was dat toch wel even slikken. Om er maar vanaf te zijn ben ik als eerste gegaan.
Beoordeling
Een osteopaat kijkt naar de beweeglijkheid van je gewrichten, niet of je scheef staat of zit, en de lichaamsbeoordeling die ik bij mijn eigen cesartherapeute heb gehad is inmiddels al een jaar of vier geleden. Een frisse blik was dus erg welkom. Mijn lijf werd van alle kanten door Lonnie bekeken. Ondertussen vertelde ze waar ze op lette en wat ze precies zag, beginnende bij mijn voeten. Zo zakt bijvoorbeeld mijn linker enkel een beetje door, staat mijn linkervoet iets naar binnen gedraaid, is mijn SI-gewricht tegenwoordig best recht, maar heb ik een scheve wervel net onder mijn schouderbladen. Die wervel veroorzaakt deels de rotatie naar rechts van mijn schouders. Lonnie zag meteen dat ik vooral de rechterhelft van mijn lichaam gebruik en dat ik meer gewicht op mijn rechterbeen (en als ik zit op mijn rechter zitbeenknobbel) zet. De conclusie was dat ik een moeilijk lijf heb en dat ik die problemen niet kan oplossen door alleen iets aan mijn houding aan te passen. Wel verbeteren. Als ik de conclusies van Lonnie naast de beoordeling van vier jaar geleden leg heb ik wel een boel vooruitgang geboekt, maar ik ben er nog lang niet.
Advies
In mijn dagelijkse dingen moet ik goed letten op het verdelen van mijn gewicht over beide voeten of zitbeenknobbels. Ook moet ik zorgen dat ik als ik sta mijn gewicht beter verdeel over mijn hele voet, nu sta ik vooral op mijn hielen. Daardoor hang ik te ver naar achter wat klachten veroorzaakt. Ik moet ook mijn buikspieroefeningen weer gaan oppakken – die heb ik de laatste maanden nogal verwaarloosd. Als ik zit moet ik erop letten dat ik mijn rug niet hol trek. Dat doe ik in het zadel ook makkelijk en is op te lossen door mijn buikspieren beter te gebruiken.
Te paard
We hadden nogal pech met het weer. Er stond een flinke storm en de buitenbak lag pal op de wind. Lonnie kwam bijna niet boven de wind uit en helaas konden we langs de bakrand niet verstaan wat ze tegen de ruiters zei, zo hard waaide het. ruiteranalyse. Tijdens de analyse wordt er onder andere gekeken naar de gewichtsverdeling van de ruiter, de stand van het bekken, de beweeglijkheid van het bekken, blokkades in de heup, de verticale houdingsopbouw van schouder-heup-hak, de rompopbouw en het gebruik van spiergroepen. Het was erg interessant om te zien hoe de punten die tijdens de lichaamsbeoordeling werden gevonden tijdens het rijden terugkwamen. Of soms waren verdwenen of er nieuwe problemen werden ontdekt.
Mijn eigen scheefheid bleek in het zadel nog maar minimaal. Met een paar kleine tips heeft Lonnie me precies het laatste stukje dat ik zelf niet opgelost kreeg kunnen laten voelen, bijvoorbeeld het recht maken van mijn rug. Al snel draafden Sæunn en ik ontspannen en recht(!) rondjes door de bak. Sæunn geeft altijd meteen aan wanneer ik recht zit, ze laat dan haar hele rug los en gaat als een stofzuiger met haar neus over de grond door de bak. We hebben gister veel gestofzuigd! Op het aanspringen in de rechtergalop moeten we nog even oefenen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we dat met de tips van Lonnie snel weer kunnen! Vandaag heb ik niet gereden. Ik heb flink spierpijn en ik heb lekker met Jonas gewandeld. Sæunn mocht vrijspringen, woensdag ga ik er weer op.
Vervolg
Ook mijn stalgenoten waren enthousiast over de workshop! Daarom hebben we afgesproken dat Lonnie over een paar maanden nog een middag les komt geven. Ik kijk er nu al naar uit!